Παρέμβαση της Περιφερειάρχη Αττικής στο 6ο Συνέδριο Exposec - Defenseworld με θέμα "Defense and Security in a Digital World"
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ρένα Δούρου
Αττική
Δελτίο Τύπου
Παρέμβαση της Περιφερειάρχη Αττικής στο 6ο Συνέδριο Exposec - Defenseworld με θέμα "Defense and Security in a Digital World"
Ρ. Δούρου: «Να προχωρήσουν άμεσα οι απαραίτητες, χωρίς δημοσιονομικό κόστος, μεταρρυθμίσεις, σε εθνικό επίπεδο»
«Ποιός ο λόγος της μη επικύρωσης από τη χώρα μας της Σύμβασης της Μαδρίτης του 1980, του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τη διασυνοριακή συνεργασία; Ποιός ο λόγος μη επέκτασης της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στον δεύτερο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης;». Πρόκειται για ερωτήματα που έθεσε η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου κατά την παρέμβασή της σήμερα στο 6ο Συνέδριο Exposec - Defenseworld με θέμα "Defense and Security in a Digital World", στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ), τονίζοντας εκ νέου την ανάγκη «να προχωρήσουν άμεσα οι απαραίτητες, χωρίς δημοσιονομικό κόστος, μεταρρυθμίσεις, σε εθνικό επίπεδο. Και μάλιστα ενόψει της σημερινής διαβούλευσης για την αλλαγή του Καλλικρατικού πλαισίου αλλά και της συνταγματικής αναθεώρησης».
«Μιλώ για μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλλουν και στη διαπεριφερειακή συνεργασία – συνεργασία μεταξύ των Περιφερειών προέλευσης, διέλευσης και των ευρωπαϊκών Περιφερειών υποδοχής και ένταξης», επισήμανε η Περιφερειάρχης, κάνοντας λόγο «για εργαλεία που μαζί με την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων, μπορούν να βοηθήσουν περιφέρειες όπως η Αττική να αντιμετωπίσουν το μεταναστευτικό / προσφυγικό φαινόμενο όπως απαιτεί μια διαδικασία μακράς πνοής: με όρους σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της ασφάλειας όλων των πολιτών».
Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με τη Συμεών Γ. Τσομώκος Α.Ε., υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ).
Η Περιφερειάρχης, κατά την παρέμβασή της στην Ενότητα «Μεταναστευτική Πολιτική και Εσωτερική Ασφάλεια», υπό τον συντονισμό της Σοφίας Νικολάου, Δικηγόρου παρ Αρείω Πάγω, παρατήρησε ότι, «η πατρίδα μας, λόγω των γεωγραφικών της χαρακτηριστικών καθώς και της γεωστρατηγικής της θέσης, αποτελεί πύλη εισόδου προσφυγικών / μεταναστευτικών ροών που, όπως δείχνουν και οι τωρινές θλιβερές αλλά και άκρως ανησυχητικές εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας, θα βαίνουν αυξανόμενες». «Αναδεικνύονται έτσι αφενός η αποτυχία της πρότασης Γιουνκέρ για υποχρεωτική ποσόστωση και τον μηχανισμό μετεγκατάστασης 160 χιλιάδων προσφύγων. Αφετέρου σε ό,τι αφορά τη χώρα μας δέχεται τριών ειδών πιέσεις: α) των συνεπειών της έλλειψης κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής στη βάση της δίκαιης κατανομής, β) της αδυναμίας ενός εύθραυστου μηχανισμού ασύλου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ροές καθώς και γ) της χρόνιας έλλειψης σοβαρών υποδομών για την αντιμετώπιση φαινομένων όπως αυτό της ριζοσπαστικοποίησης μελών των μεταναστευτικών κοινοτήτων σε ελληνικό έδαφος», σημείωσε η ίδια.
Ακολουθούν βασικά σημεία από την παρέμβαση της Περιφερειάρχη:
•Η στρατηγική για την ένταξη, που έχει επεξεργαστεί το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι ένα απαραίτητο βήμα που συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης, και άρα της ασφάλειας. Χρειάζεται όμως πολλή δουλειά ακόμη.
•Η έννοια της ασφάλειας είναι διπλή: αφορά στον έλεγχο των ροών στα σύνορα και παράλληλα στην προληπτική δράση στο εσωτερικό για την αντιμετώπιση του ενδεχομένου της περιθωριοποίησης και της ριζοσπαστικοποίησης στοιχείων, μέσα από την παρακολούθηση, την ενημέρωση, τον έλεγχο ευαίσθητων χώρων, λατρείας ή συγκέντρωσης εν δυνάμει ατόμων που μπορεί να προχωρήσουν σε τρομοκρατικές ενέργειες, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
•Παράλληλα με αυτού του είδους την προσέγγιση, το μεταναστευτικό / προσφυγικό φαινόμενο επιβάλλει μια ολιστική προσέγγιση του φαινομένου και στα τρία επίπεδα διακυβέρνησης: ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό. Ο επιμερισμός της ευθύνης της διαχείρισης δεν είναι ίδιος καθώς η διαχείριση των ροών και η χάραξη της απαραίτητης συνεκτικής μεταναστευτικής πολιτικής και πολιτικής ασύλου, που παραμένουν ζητούμενα, αφορά κυρίως το ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, με όρους δίκαιου καταμερισμού της ευθύνης, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.
•Στη βάση των ίδιων όρων καλούνται να διαχειριστούν το δικό τους μερίδιο ευθύνης και οι Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές των χωρών μελών της Ευρώπης. Ένα μερίδιο ευθύνης που αφορά κυρίως το περίπλοκο δίπτυχο «υποδοχής / ενσωμάτωσης» προσφύγων και μεταναστών υπό δύσκολες συνθήκες. Πρώτον γιατί η ΕΕ δεν διαθέτει ακόμη νέα, σαφή μεταναστευτική πολιτική και πολιτική ασύλου, αφήνοντας το πεδίο ανοικτό σε κακοφωνία, σε πολιτικές κλεισίματος συνόρων, ύψωσης φρακτών, αυστηροποίησης ελέγχων – με φόντο την άνοδο κάθε είδους λαϊκισμών. Και δεύτερον γιατί οι Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές δεν διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους και τα μέσα.
•Παρόλα αυτά είναι αναγκασμένες να θωρακίσουν τις τοπικές κοινωνίες απέναντι σε φαινόμενα εξτρεμισμού και εσωστρέφειας.
•Γιατί μπορεί για λόγους εθνικής ασφαλείας, τα ζητήματα απόδοσης ασύλου ή ιθαγένειας, να αποτελούν αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ωστόσο η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού / προσφυγικού με όρους πρόσβασης των προσφύγων στα κοινωνικά δικαιώματα, συμμετοχής όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων και δημιουργίας της αίσθησης ασφάλειας στους πολίτες, περνάει σε μεγάλο βαθμό από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές – εκείνες που εκ της φύσεώς τους βρίσκονται εγγύτερα στα προβλήματα των πολιτών.
•Σε αυτή την, τόσο δικαιοπολιτικά όσο και οικονομικά, σύνθετη συγκυρία καλείται να δράσει και δρα και η Περιφέρεια Αττικής. Αντιμετωπίζει το φαινόμενο, χωρίς το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και χωρίς να διαθέτει απευθείας πρόσβαση στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία, όπως το Asylum Migration and Integration Fund (AMIF). Ένα θέμα που έχουμε κατ’ επανάληψη θέσει υπόψη, με τις Περιφέρειες του Λάτσιο και της Σικελίας, των επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Κομισιόν, της Ευρωβουλής.
•Παρόλα αυτά, η Περιφέρεια Αττικής, με τη σύσταση του Κέντρου Logistics, που πλέον αποτελεί αναγνωρισμένη καλή ευρωπαϊκή πρακτική, αλλά και με τις παρεμβάσεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως στο Κογκρέσο των Περιφερειακών και Τοπικών Αρχών ή με τη διοργάνωση ευρωπαϊκών εκδηλώσεων, όπως, πρόσφατα, της διεθνούς Ημερίδας στις Βρυξέλλες, επιχειρεί να παρέμβει στο μεταναστευτικό / προσφυγικό.
Για περισσότερες πληροφορίες:
www.dinamizois.gr
www.renadourou.gr
Fb: /renaperifereia
Twitter: @renadourou
Το Γραφείο Τύπου, 15/05/18