Το περιβάλλον είναι ο μεγάλος χαμένος
Μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα σηματοδοτεί την πραγματική αυτοδιοίκηση των κυττάρων δημοκρατίας, που είναι οι τοπικές κοινωνίες.
Αυτές ακριβώς από τις οποίες μπορεί να προέλθει ο πραγματικός κοινωνικό-οικολογικός μετασχηματισμός.
Δημοκρατία, Περιβάλλον και Ανάπτυξη είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους.
Μέσα από αυτή την προσέγγιση, η «Δύναμη Ζωής» επιδιώκει να γίνει η Αττική χώρος ζωής και πρασίνου.
Να θυμηθούμε ξανά την Αττική των δύο εθνικών δρυμών, του Σουνίου και της Πάρνηθας, την Αττική των 72 υδροβιότοπων.
Το σχέδιό μας, συγκεκριμένο, συνεκτικό και πλήρες, όπως θα σας το αναπτύξει ο Μπάμπης ο Μπιλίνης, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στους μικρούς και μεσαίους πράσινους πνεύμονες.
Ας μην ξεχνάμε το θλιβερό ρεκόρ που κατέχει η Αθήνα, με 2.5 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο έναντι 25 ως 50 τμ σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Το σχέδιο μας στηρίζεται στις εξής προτεραιότητες:
ñΣτη διαφύλαξη του δημόσιου χώρου, που συρρικνώνεται δραστικά υπό τη μνημονιακή πίεση,
ñΣτην ένταξη των εκτός σχεδίου περιοχών, ως περιοχών κατοικίας, στη βάση ενδελεχούς πολεοδομικού και ρυμοτομικού σχεδιασμού,
ñΣτο άνοιγμα των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στους πολίτες και στη λειτουργία τους ως χώρων ήπιας αναψυχής και άθλησης,
ñΣτη μη περαιτέρω τσιμεντοποίηση των εκτάσεων που ανήκουν στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου.
Εμβληματική θέση στην προσέγγισή μας έχει η υπόθεση του Παράκτιου Μετώπου της Αττικής, καθώς αντανακλά τις βασικές αρχές της δικής μας φιλοσοφίας.
Μιας φιλοσοφίας που ξεδιπλώνεται σε τρεις αρχές:
ñΣτην αρχή της Δημοκρατίας: με την έννοια ότι οι ακτές πρέπει να είναι αντικείμενο διαχείρισης από τα αιρετά θεσμικά όργανα της Πρώτου και Δευτέρου Βαθμού Αυτοδιοίκησης.
ñΣτην αρχή της προστασίας του περιβάλλοντος: με την έννοια της αποφυγής της προσθήκης και άλλου δομημένου χώρου. Η Αττική δεν έχει ανάγκη επιπλέον δόμησης – αυτό που χρειάζεται είναι θετικό περιβαλλοντικό ισοζύγιο.
ñΣτην αρχή της κοινωνικής συνοχής και της οικονομικής ανάπτυξης: με την έννοια ότι χρειάζονται επιλογές χωρικού σχεδιασμού και χρήσεων, που θα εξασφαλίζουν δύο πράγματα. Πρώτον, την ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση και χρήση της κοινόχρηστης ακτής από τη χειμαζόμενη εργατική και μικρομεσαία αστική οικογένεια για αναψυχή. Και δεύτερον, τη δημιουργία υγιούς απασχόλησης μέσω μικρομεσαίων και κοινωνικών επιχειρήσεων, που πολλά χρόνια πριν δραστηριοποιούνταν στον χώρο.
Φίλες και φίλοι,
Τα προγράμματα και οι προτάσεις είναι καταδικασμένα να μείνουν στα χαρτιά αν δεν είναι γειωμένα με την κοινωνία και τους φορείς της.
Αν δεν εκφράζουν τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες των πολιτών, τις συλλογικότητες, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τους ενεργούς και ευαισθητοποιημένους οικολογικά πολίτες.
Η «Δύναμη Ζωής» βρίσκεται σε μια διαρκή και αλληλοτροφοδοτούμενη, δυναμική, διαδραστική σχέση με όλους αυτούς τους φορείς και τις συλλογικότητες, τόσο για τη διαμόρφωση όσο και για την υλοποίηση των προτάσεων και του προγράμματός μας.
Ενός προγράμματος, που αποτελεί προϊόν συλλογικής δουλειάς.
Ενός προγράμματος που στόχο έχει να γίνει η Αττική χώρος όπου η υγιής επιχειρηματικότητα της μικρομεσαίας, συνεταιτεριστικής οικονομικής δραστηριότητας θα συμβαδίζει με χώρους πράσινου, πολιτισμού, αθλητισμού.
Στόχος μας να γίνει η Αττική χώρος ζωής.
Αλλά αυτό το στοίχημα δεν πρόκειται να το κερδίσουμε χωρίς τη συμμετοχή τη δική σας.
Τη συμμετοχή των πολιτών, των κατοίκων της Αττικής, όλων όσοι ζουν και εργάζονται σε Λεκανοπέδιο, των φορέων, και των συλλογικοτήτων, των κινήσεων πολιτών.
Όλων όσοι αποτελούν την πραγματική δύναμη της «Δύναμης Ζωής».
Όλων όσοι είναι το κρυφό μας χαρτί στον δύσκολο αγώνα απέναντι στα κατεστημένα συμφέροντα, που με τη στήριξη των ΜΜΕ, επιθυμούν να μην αλλάξει τίποτε στην Περιφέρεια Αττικής.
Να μην αλλάξει τίποτε πέρα βέβαια από την αύξηση των κερδών τους.
Επιθυμούν να παραμείνει η Αττική εγκλωβισμένη σε αυτό το στρεβλό μοντέλο τσιμεντοποίησης που υποβαθμίζει τις ζωές μας.
Είναι στο χέρι μας να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους.
Να βάλουμε τέλος στην καταστροφή.
Να κάνουμε μια νέα αρχή.
Για την Αττική της ζωής μας.
Των ζωών μας.
Του μέλλοντός μας.