RSS Twitter Facebook

Συνέντευξη της Περιφερειάρχη Αττικής στην εφημερίδα Kontra News

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ρένα Δούρου
Αττική

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

“Επιλέξαμε την ουσία, όχι τις κορδέλες των εγκαινίων”

Συνέντευξη της Περιφερειάρχη Αττικής στην εφημερίδα Kontra News


Σε συνέντευξή της στην Κυριακάτικη Kontra News και στον δημοσιογράφο Χρήστο Κυμπιζή, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου θέτει το διακύβευμα της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης: «πρόοδος ή οπισθοδρόμηση». Και επισημαίνει ότι «εκείνοι που κατέστρεψαν τον τόπο, μπάζωσαν τα ρέματα, έδωσαν το πράσινο φως στα αυθαίρετα, τσιμεντοποίησαν τα πάντα, έκλεισαν τις δημόσιες προσβάσεις στις παραλίες, έχουν το θράσος να παριστάνουν τους τιμητές και διεκδικούν να ξαναπάρουν τα ηνία στην Περιφέρεια Αττικής, τα ηνία των ζωών μας».

Η ίδια αναφέρεται στο «συμβόλαιο αξιοπρέπειας» που έχει υπογράψει με τους πολίτες της Περιφέρειας Αττικής. «Με διαρκή λογοδοσία, στήριξη της καθημερινής αγωνίας τους, βελτίωσης των μοιραίων στρεβλώσεων και παθογενειών που κληρονομήσαμε», σημειώνει η Ρένα Δούρου.

“Οι Περιφέρειες δεν σβήνουν δασικές πυρκαγιές ούτε μετέχουν στη διαδικασία διάσωσης διαφυγής των πολιτών”

Αναφερόμενη στην εθνική τραγωδία στην Ανατολική Αττική υπογραμμίζει ότι «μπροστά στο δέος της συντριβής και του πένθους, είναι πολυτέλεια να σκέφτεσαι τον εαυτό σου». «Ανέλαβα από την πρώτη στιγμή την πολιτική ευθύνη, και μίλησα για όσα δεν έγιναν καλά, μπροστά στο μέγεθος μιας τέτοιας τραγωδίας. Σέβομαι την ελληνική Δικαιοσύνη, δεν απείλησα, δεν μίλησα περί πολιτικών ‘διώξεων’, όπως αυτοί που το κάνουν για να αποσείσουν τις βαρύτατες ποινικές, ηθικές και πολιτικές ευθύνες δεκαετιών. Στις διώξεις, περιγράφεται αναλυτικά ο ρόλος κάθε δημόσιου φορέα και υπηρεσίας. Οι Περιφέρειες δεν σβήνουν δασικές πυρκαγιές ούτε μετέχουν στη διαδικασία διάσωσης διαφυγής των πολιτών. Περιμένουμε λοιπόν την εξέλιξη των δικαστικών διαδικασιών. Και συνεχίζουμε τη δουλειά μας, ώστε να μην δίνουμε κάθε φορά ραντεβού με την επόμενη εθνική τραγωδία», τονίζει η Περιφερειάρχης. 

“Επιλέξαμε να κόψουμε τον γόρδιο δεσμό πολυετών προβλημάτων που κληρονομήσαμε”

Η Ρένα Δούρου μιλάει για τα έργα και τις παρεμβάσεις σε κάθε γειτονιά της Περιφέρειας Αττικής, σημειώνοντας ότι 4.5 χρόνια είχε επιλέξει τη σκληρή δουλειά και όχι να κάνει τη σχολιάστρια στα τηλεπαράθυρα. «Μια στρατηγική επιλογή για να αναδείξουμε ένα διαφορετικό μοντέλο ηθικής, αισθητικής και αποτελέσματος, στη διοίκηση της Περιφέρειας. Επιλέξαμε την ουσία, όχι τις κορδέλες των εγκαινίων. Επιλέξαμε να κόψουμε τον γόρδιο δεσμό πολυετών προβλημάτων που κληρονομήσαμε. Κινηθήκαμε σε δυο βασικά επίπεδα στόχευσης: Δράσεις και άμεσε ς παρεμβάσεις κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, και έργα υποδομής. Από το Ρεύμα για Όλους, τη στήριξη με 40 εκατομμύρια όλων των δημόσιων νοσοκομείων, στην Αττική Ριβιέρα. Και από το δίκτυ κοινωνικής συνοχής με κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία, συσσίτια για όλους όσους έπληξε περισσότερο η εθνική τραγωδία των Μνημονίων ως την επίλυση ενός ‘αρχαίου’  προβλήματος, την υδροδότηση της Αίγινας», αναφέρει η ίδια.

Ακολουθούν βασικά σημεία από τη συνέντευξη της Περιφερειάρχη Αττικής:

➢  Για την πολιτική εκμετάλλευση των εθνικών τραγωδιών σε Μάτι και Μάνδρα Οι επαγγελματίες περαστικοί από δημόσια αξιώματα, και ανεύθυνοι ως προς τη διαιώνιση στρεβλώσεων και παθογενειών, επιχείρησαν με αποκρουστικό κυνισμό να εκμεταλλευτούν τον πόνο των οικογενειών που έχασαν ανθρώπους και περιουσίες. Ήταν ένας πρόσθετος λόγος, που επέλεξα την ταπείνωση της σιωπής, για να μην προσθέσω ούτε λέξη στη συναισθηματική βαρβαρότητα όσων έμαθαν που βρίσκονται περιοχές σαν και τη Μάνδρα και το Μάτι, όπου ζήσαμε τις δυο εθνικές τραγωδίες, μονάχα μετά από... αναζήτηση στο διαδίκτυο και σε χάρτες.

 

➢  Για το εάν θεωρεί ότι η στοχοποίηση στο πρόσωπό της είναι εξαιτίας του φύλου:  Δεν ήμουν ποτέ υπέρ της θυματοποίησης. Ειδικά όσες έχουμε δημόσιο βήμα, έχουμε και τη δυνατότητα να απαντήσουμε, κάτι που δεν ισχύει για άλλες γυναίκες που δέχονται καθημερινά σεξιστικές επιθέσεις. Ωστόσο υπάρχει και μια σαφής πραγματικότητα. Μαζί με την κα Καλογήρου ως γυναίκες Περιφερειάρχες, βρεθήκαμε στο στόχαστρο προσωποποιημένης κριτικής, για καταστροφές στα όρια της διοικητικής ευθύνης μας. Μιας κριτικής που όμως δεν έγινε στην περίπτωση καταστροφών που οι Περιφερειάρχες ήσαν άνδρες. Δεν είναι φυσικά κάτι το καινούριο, δεν αιφνιδιάζει, δεν ξενίζει. Τέτοιου είδους νοοτροπίες και συμπεριφορές παλεύουν η Αριστερά και τα κινήματα να παραμερίσουν. Δεν είναι μόνο το φύλο, αλλά είναι «και το φύλο». Λειτουργεί σωρευτικά. Είναι άδικο και απογοητευτικό, δεν ροκανίζει ωστόσο ούτε χιλιοστό το πείσμα και το πάθος μου να δίνω μάχες για τους πολίτες και την κοινωνία.

 

➢  Για τη δικαστική δικαίωση της Περιφέρειας Αττικής για το έργο οδικής ασφάλειας 15 εκατ. ευρώ:  Πρόσφατα μόλις, το Διοικητικό Εφετείο δικαίωσε την Περιφέρεια σχετικά με έναν διαγωνισμό για ένα σημαντικό έργο οδικής ασφάλειας, για το οποίο αδίκως και όχι τυχαία, κατηγορηθήκαμε για δήθεν φωτογραφικό διαγωνισμό! Που είναι τώρα οι πρόθυμοι καταγγέλοντες ψεύδη; Οι τιμητές δήθεν ανεξάρτητοι αυτοδιοικητικοί; Εμείς πάντως είμαστε εδώ, και αθόρυβα και δυνατά δουλεύουμε για τους συμπολίτες μας.

Για περισσότερες πληροφορίες:
www.RenaDourouDynata.gr
www.RenaDourou.gr
www.DinamiZois.gr
Fb: www.facebook.com/renaperifereia/ 
Twitter: @RenaDourou
Instagram: @rena.dourouΤο Γραφείο Τύπου, 17 / 3 /19