RSS Twitter Facebook

Η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου στην ΕΡΤ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ρένα Δούρου
Αττική

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Να μην αφήσουμε την Περιφέρεια στα χέρια εκείνων που την είχαν και την αγνοούσαν ή στα χέρια του δημάρχου Αμαρουσίου, που η υποψηφιότητά του είναι προϊόν εσωκομματικού εκβιασμού στη ΝΔ

Η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου στην ΕΡΤ

«Εμείς δεν ήρθαμε για να παίξουμε μουσικές καρέκλες. Δεν πρέπει να αφήσουμε τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της πατρίδας μας να πέσει στα χέρια όσων την είχαν και την αγνοούσαν, ή στα χέρια του δημάρχου Αμαρουσίου, η υποψηφιότητα του οποίου αποτελεί προϊόν εσωκομματικού εκβιασμού στη ΝΔ, ενώ τα πεπραγμένα του τα ζήσαμε το καλοκαίρι, όταν το Μαρούσι έγινε μια… απέραντη πισίνα», τόνισε μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα, σε συνέντευξή της σήμερα στην ΕΡΤ, στην εκπομπή «Επτά» και τη δημοσιογράφο Βάλια Πετούρη. 

Η Περιφερειάρχης, στο πλαίσιο της εκπομπής, παρουσίασε το πολιτικό πλαίσιο της υποψηφιότητάς της, σε συνδυασμό με τον στρατηγικό σχεδιασμό της για την επόμενη μέρα, καθώς και το διακύβευμα τόσο των αυτοδιοικητικών εκλογών όσο και των ευρωεκλογών.

Η Περιφερειάρχης Αττικής έθεσε επί τάπητος τα ιστορικά διλήμματα ενώπιον των οποίων βρίσκονται οι ευρωπαϊκοί λαοί, στις κάλπες της 26ης Μαΐου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ίδια παρουσίασε συνοπτικά προωθητικές δράσεις και έργα απτού αποτελέσματος στο λεκανοπέδιο της Αττικής, επί δικής της θητείας, τόσο σε επίπεδο υποδομών, όσο και κοινωνικής απήχησης.

Τέλος, η Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο δέος της οδύνης για τις εθνικές τραγωδίες στη Μάνδρα και το Μάτι, παρέθεσε τη δική της οπτική για τη δικαστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, και προέτρεψε το πολιτικό προσωπικό και όσους αρθρώνουν πολιτικό λόγο, να αποφεύγουν τη φορτισμένη ρητορική και την καπήλευση του πένθους όσων έχασαν δικούς τους ανθρώπους, και είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται. 

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης της Ρένας Δούρου στη δημοσιογράφο Βάλια Πετούρη και την εκπομπή «Επτά» της δημόσιας τηλεόρασης:

«Δυστυχώς, ουδέποτε συζητήσαμε σοβαρά για τις κάλπες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ελάχιστες ψύχραιμες φωνές κρούουμε εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου, ότι η επόμενη κάλπη είναι πολύ σημαντική για να την αντιμετωπίσουμε όπως τις προηγούμενες. Η ακροδεξιά κρύβεται πλέον μέσα σε κυβερνητικά σχήματα, και ο κ. Μητσοτάκης για παράδειγμα, που φυσικά δεν είναι νεόφερτος στην πολιτική, αλλά έχει περάσει στο παρελθόν από πολλές θέσεις εξουσίας, καλεί τους συμπολίτες μας να αντιμετωπίσουν την κάλπη των Ευρωεκλογών, ως… δωρεάν exit poll ενόψει εθνικών εκλογών. 

Και όλα αυτά, την ώρα που οι ομογάλακτοι του κ. Μητσοτάκη στην Ευρώπη, άφησαν την πατρίδα μας μόνη και αβοήθητη να διαχειριστεί την ιστορική πρόκληση του μεταναστευτικού.

Για πολλές δεκαετίες, οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου περιορίστηκαν σε ρόλο φτωχού συγγενή εκείνων του Βορρά. Η νέα γενιά εισπράττει από το διευθυντήριο των Βρυξελλών μονάχα αρνητικές πολιτικές, που οδήγησαν τους γονείς τους στην ανεργία και την περιθωριοποίηση, σε συνδυασμό και με την υποχώρηση του κοινωνικού κράτους. 

Ξεχάσαμε τους λόγους για τους οποίους συγκροτήθηκε εξαρχής η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η ήπειρός μας είχε θρηνήσει εκατομμύρια νεκρούς στα πεδία των πολέμων. Και είναι δύσκολο να εξηγήσεις σήμερα σε έναν 18χρονο από τον Νότο της Ευρώπης, τα οράματα του Σουμάν και των άλλων μεγάλων ηγετών, ώστε να μην ψηφίσει με τρόπο που να τροφοδοτεί την ακροδεξιά και τον λαϊκισμό.

Σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές, πιστεύω ότι πρέπει να εξαντληθεί η θητεία της κυβέρνησης. Αφενός επειδή υπάρχει μπροστά μας μεγάλο και σημαντικό νομοθετικό έργο, που θα επουλώσει πληγές για όσα πέρασαν οι πολίτες στα χρόνια των Μνημονίων, και αφετέρου για συμβολικούς λόγους, ώστε να αφήσουμε πίσω μας λογικές του παρελθόντος, όταν οι κυβερνήσεις αναζητούσαν προσχήματα με δήθεν εθνικούς λόγους, για να μην εξαντλήσουν τη θητεία τους.

Με λύπη μου διαπιστώνω ότι, το ΚΙΝΑΛ δείχνει σήμερα αδιαφοροποίητο από τη Νέα Δημοκρατία, καθώς προσπαθεί να βρει ιστορική δικαίωση για τη στήριξη των Μνημονίων, της λιτότητας και της κυβέρνησης Σαμαρά. 

Ο αυτοκινητιστής που άφησε αβοήθητη τη γυναίκα η οποία ξεψυχούσε, δεν ήθελε να λερώσει τα πατάκια του οχήματός του με αίμα, από το προφίλ του στα social media ωστόσο προκύπτει ότι, συμμετείχε στα συλλαλητήρια για το θέμα της Μακεδονίας, και περίπου φαντασιωνόταν τον εαυτό του έξω από την Κωνσταντινούπολη. 

Στη Συμφωνία των Πρεσπών, η ΝΔ κρατούσε ένα μπιτόνι με βενζίνη, και υποδαύλιζε τη φωτιά της χυδαιότητας. Ο υπερπατριωτισμός είναι υποκριτικός, ανιστόρητος και επικίνδυνος, απειλεί τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας. Ο κ. Μητσοτάκης φορούσε τη στολή του μακεδονομάχου εντός Ελλάδας, αλλά στις Βρυξέλλες την έβγαζε. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει αφήσει σήμερα πολύ πίσω της ιδρυτικές αρχές και αξίες του κόμματος που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. 

Δεν με φόβιζε ποτέ η παραίτηση. Σας θυμίζω ότι παραιτήθηκα από βουλευτής, όταν έθεσε υποψηφιότητα για την Περιφέρεια, και μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών, ήμουν ουσιαστικά «στον αέρα». Την παραίτηση τη σκέφτεσαι πολλά βράδια, και χωρίς να έχει υπάρξει μια εθνική τραγωδία με εκατόμβη νεκρών.

Την παραίτησή μου τη ζητούσαν επιτακτικά ο κ. Μητσοτάκης και η κα Γεννηματά. Οι οποίοι βρίσκονται στον δημόσιο βίο, με θέσεις ευθύνης στην πολιτική ζωή, από τότε που… δεν χρειαζόταν να φορέσω γυαλιά για να διαβάσω.

Είχα πει ότι, αν διαπιστωθεί αμέλεια ή ευθύνη υπηρεσιακού παράγοντα, η ευθιξία του πολιτικού προϊσταμένου πρέπει να τον οδηγήσει σε παραίτηση. Στην περίπτωση της Μάνδρας όμως, δυο πορίσματα ανεξάρτητων πραγματογνωμόνων, όχι μόνο δεν λένε ότι, θα έπρεπε να διωχθούν οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Αττικής, αλλά ότι δικαιούνται επιβράβευση για τους ρυθμούς με τους οποίους προχώρησαν οι διαδικασίες. 

Δεν βγήκα σε τηλεπαράθυρα για να πω ότι με διώκουν οι δικαστές, όπως κάνουν άλλοι. Δείχνω απόλυτο σεβασμό στη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της, με πράξεις και όχι με λόγια. Οι αιρετοί πρέπει να μπορούμε να κοιτάξουμε στα  μάτια τους συμπολίτες μας, χωρίς να υπάρχουν σκιές. 

Θέλω να πιστεύω ότι, η σχεδόν αστραπιαία κινητοποίηση, σε σχέση με άλλες υποθέσεις του παρελθόντος, όπως για παράδειγμα εκείνη του κ. Παπαντωνίου, δεν έχει να κάνει, ούτε με την πολιτική καταγωγή μου, ούτε με το ότι έχουν ενσωματώσει εσφαλμένες ενδείξεις. Υπήρξε στοχοποίησή μου, αλλά από τους πολιτικούς αντιπάλους μου, δεν τη μπερδεύω με τους δικαστικούς. 

Ακούστηκε ότι η προηγούμενη διοίκηση μας είχε αφήσει μελέτες. Δηλαδή, εγώ… ξεχάστηκα με ένα άρλεκιν, καθώς είμαι γυναίκα, και δεν έκανα κάτι ουσιαστικό. Όταν αναλάβαμε τον Σεπτέμβριο του 2014, δεν υπήρχε τίποτα, παρά μονάχα περιβαλλοντική μελέτη. Χάρη στη δική μας διοίκηση προχώρησε μελέτη για την απελπιστική κατάσταση στη Μάνδρα, για την οποία προφανώς δεν είχαν ακούσει ποτέ τίποτα οι προηγούμενοι. Βρήκαμε πιστωμένα 60 εκατομμύρια ευρώ για 57 αντιπλημμυρικά έργα, και η δική μας διοίκηση υλοποιεί 168 αντιπλημμυρικά έργα, με 514 εκατομμύρια ευρώ. Τα αντιπλημμυρικά ωστόσο δεν έχουν εγκαίνια, γι’ αυτό και δεν υπήρξαν προτεραιότητα για τους προηγούμενους. 

Άνθρωποι που βρέθηκαν σε θέσεις διοίκησης και εξουσίας, και επί χρόνια δεν έκαναν τίποτα, ψεύδονται με ευκολία στο ηθικό κομμάτι, και καπηλεύονται τον θάνατο τόσων ζωών.

Η σιωπή και ο σεβασμός μου προς τις οικογένειες των θυμάτων, αντιμετωπίστηκε από μερικούς ως αδυναμία ή ενοχή. Δεν ακολουθήσαμε την πεπατημένη προηγούμενων διοικήσεων. Στους μαυροφορεμένους κλίνουμε το γόνυ. 

Τα ζητήματα κλιματικής αλλαγής και ακραίων καιρικών φαινομένων είναι ζητήματα εθνικής ασφαλείας. Σε άλλες χώρες, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι αρμοδιότητες είναι «κρεμασμένες» κάτω από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Περιμένω την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου Πολιτικής Προστασίας, ώστε να αποφεύγονται αλληλοεπικαλύψεις και παράλληλες αρμοδιότητες.

Τόσο κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιών, όσο και στη διαδικασία διάσωσης – διαφυγής των πολιτών, η Αυτοδιοίκηση δεν συμμετέχει. 

Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πλήρως το τεράστιο έργο το οποίο κάναμε αυτά τα χρόνια στην Περιφέρεια Αττικής. Από τη στήριξη στα δημόσια και στρατιωτικά νοσοκομεία και τις κοινωνικές δομές, μέχρι τη μεγάλη αναμόρφωση στο Πεδίο του Άρεως, το οποίο δεν είναι πλέον κέντρο εμπορίας εξαρτησιογόνων ουσιών, την υδροδότηση της Αίγινας, τα εργοτάξια υποδομών και στήριξης της τοπικής οικονομίας σε όλο το λεκανοπέδιο, τη συνεπή μάχη κατά της διαφθοράς». 

Για περισσότερες πληροφορίες:
www.RenaDourouDynata.gr
www.RenaDourou.gr
www.DinamiZois.gr
Fb: www.facebook.com/renaperifereia/ 
Twitter: @RenaDourou
Instagram: @rena.dourouΤο Γραφείο Τύπου, 23/ 3 /19